Att klä om ett svärdshandtag...

... är inte något jag funderat särskilt mycket på att göra förr. Men så gjorde jag ju en svärdsskida till mitt svärd, och tyckte plötsligt att det befintliga handtaget såg alldeles förskräckligt billigt och plastigt ut. Så utan att tänka något vidare på det slet jag upp det och skalade av lager på lager tills jag nått själva stålstommen.
 
(Här ska det egentligen ligga en bild på detta, men då jag inte alls tänkte på att fota under processen kan ni klicka HÄR om ni är nyfikna på hur ett svärd ser ut utan klätt handtag.)
 
Sen, eftersom jag tydligen (vilket jag fått bevisat för mig under alla mina hantverksprojekt) inte är en person som tycker om att göra det lätt för mig, skulle jag då komma fram till hur jag kunde bygga upp en helt ny form på handtaget. Jag var inte alls förtjust i den knubbiga form det hade tidigare. Så jag bestämde mig för att den skulle vara välvd. Allra tjockast nere vid parerstängerna, sedan smalna av och därefter åter välvas utåt på mitten, för att sedan smalna av upp mot pommeln. Alltså var jag tvungen att komma på ett sätt att kunna bygga detta steglöst så att det blev snyggt. Sjukt enkelt... Eller inte.
 
Slutligen blev det till att vi (ja, för i vanlig ordning hade jag hjälp av Jakob som är lagd åt det lite mer praktiska hållet) virade en lite halvtjock tråd runt handtaget för att bygga formen. Det gick åt en del tråd... Men bra blev det! När jag var nöjd med tjockleken avslutade vi med tejp för att få en jämnare yta och så limmade jag på tunna läderbitar vid pommel, mitten och parerstängerna som risers (för att få lite struktur - ni ser tre stycken såna på det gamla handtaget också). Därefter var det dags att klä med skinn.
 
 
Jag dränkte skinnet i vatten, lät det ligga några minuter och sedan fick jag sträcka och gnugga det runt handtaget så gott jag kunde för att få det att sitta riktigt tight. Och sedan plocka loss igen, smeta på lim och så på med det igen för att slutligen sys ihop på baksidan. För att se till att allt hölls på plats ordentligt och verkligen trycktes in vid mina risers virade vi tråd runt alltihop och lät det sedan ligga på tork över natten.
 
När jag virade bort tråden dagen efter såg det ut så här:
 
 
Inte supersnyggt. Nu skulle det ju ändå färgas efteråt, men jag ville gärna få bort ränderna som tråden gett. Så det var bara till att blöta upp igen och sedan gnugga, gnugga, gnugga med en trasa för att jämna till ytan. Jag drog med mig lite färg i processen, men det gjorde ingenting eftersom det som sagt skulle på ny färg. Tvärtom tror jag att det var bra att rugga upp den gamla färgen lite, för att den nya lättare skulle fästa. Jag var i alla fall sjukt nöjd med formen! Det syns inte så tydligt på bilderna att det är välvt, men hela svärdet fick en ny karaktär.
 
När jag skulle färga visade det sig att skinnet (som alltså redan var färgat med något annat - vi har inget naturfärgat skinn) stod emot färg med alla krafter. Men jag gav inte med mig och efter ca tio lager narvsvärta började det se bra ut. Det blev ingen fläckfri, jämn färg, men jag tycker ärligt talat att det passar in med lite "flaws". Det är ju ändå inget prydnadssvärd utan ett som faktiskt ska användas och slitas.
 
Det visade sig vara sjukt svårt att få fram korrekt färg på bilderna, men det får väl vara så då. Så här blev det tillslut!
 


Emma Svensson
Postat 2016-03-07 / 11:01:29. URL: http://vredeshantverk.blogg.se

Wow, vilket jobb! Fantastiskt fint! Jag vill verkligen lära mig att arbeta med läder.


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: