we must bring our own light to the darkness

 
Det där med att odla och skapa själv är något som växt på mig med åren. Jag menar, visst var det en speciell känsla att plocka smultron ur den egna trädgården som barn, men det var inte sådär väldigt många år sedan mina luncher mest bestod av Felix matlådor. Nu blir jag lite lätt illamående bara av att tänka tanken att fylla kroppen med sånt.
 
Det är ju så himla viktigt, matproduktionen. Tänk så mycket bättre det varit om fler i större utsträckning producerade sin mat och om man samarbetade lokalt istället för att skicka mat över hela jordgloben. En granne som säljer ägg och mjöl, en annan har specialiserat sig på kor, nästa säljer fårull... Det är ju tyvärr en något omöjlig tanke då vi är alldeles för många på planeten för att det ska fungera. Men även om man inte kan göra allt kan man alltid göra något. Välja ekologiskt och närproducerat till exempel, och så finns det ju faktiskt mycket man kan odla hemma även om man inte har en stor gård. Jag har drömmar och planer på att så småningom kunna skapa hela måltider med enbart sådant jag odlat hemma. Det dröjer nog ett tag, men strävan finns där och det är början.
 
Nu spårade jag lite från den ursprungliga tanken från inlägget vilket var att visa upp min goda hemmagjorda flädersaft. Jag har aldrig gjort saft förut, men har svaga minnen från barndomen av att plocka fläder med mormor som hon sedan gjorde himmelsk saft av. Och det var ju faktiskt inte särskilt svårt nu när jag testade, egentligen. Extra bra känns det att flädern kommer från den stora lummiga trädgården på Öland. Så på ett sätt kan man ju faktiskt säga att den är hemmaodlad.
 
Ingredienser
30 stora eller 50 små fläderklasar
3 citroner
2 kg socker
50 g citronsyra
1½ vatten
 
Gör så här
Lägg blommorna i en stor bunke. Skär två av citronerna i skivor och riv skalet på den tredje och lägg detta på blommorna. Koka upp vattnet och blanda i socker samt citronsyra. Häll lagen över blommorna och täck över bunken. Detta ska stå svalt i ca 3 dagar och röras om varje dag. Sila sedan saften genom silduk och häll upp på flaskor. Njut!Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: