It's the heart that makes the home

 
Då var jag äntligen klar i sovrummet och så nöjd jag är! Det blev en helt annan känsla i rummet, från väldigt Afrika-inspirerat till en ljusare, mer "allmän" stil. Jag älskar hur jag fått in element av naturen och fått dem att fungera både funktionellt och stilrent.
 
Drivveds-galgen fick sällskap av en tavelram som är gjord av en bräda jag hittade på samma strand. Jag köpte även två virkade band på en loppis häromdagen (för hela två kronor totalt..), utan att ha någon särskild plan för dem. Men när jag hade tavlan och bilderna framför mig i rummet var det helt självklart att banden skulle användas för att hänga upp fotona.
 
Sista delen av mitt lilla fixa själv-projekt är halsbandshängaren gjord av en gren från hästarnas hage. Även den borstades och lackades för att bli snygg och hålla bättre. Själva hängarna är så kallade sömmar, spikar som man använder för att spika fast skor på hästarnas hovar. Mina hästar går barfota och slipper därför spik i fötterna, men här var de ju väldigt funktionella och faktiskt snygga.
 
 
En annan förändring är att den gamla tradiga rottingkistan byttes ut mot en amerikakista. Den har fungerat som förvaring åt maskeradkläder fram tills nu, så en liten uppfräschning behövdes. Den luktade rätt unket, men efter ett par dagar med en liten skål med ättika inuti börjar lukten försvinna.
 
En skattkista har stått på önskelistan länge så jag är himla glad när jag nu äntligen fått in en! Den bidrar enormt till den nya fina känslan i rummet. Dessutom ska det bli skönt att slippa brottas med byrå eller garderob varje gång jag vill få fram eller lägga in en kofta, lite extra utrymme var efterlängtat...
 

With all things, and in all things, we are relatives

 
Fotograf: Lina Malmqvist

Vad hände med bågskyttet?

 
Ja nu har det varit lite tyst om bågskyttet ett tag. Av en simpel anledning - jag har inte skjutit en enda pil. Det har liksom bara inte blivit av, annat har kommit emellan. Dessutom är det lite bökigt med vart jag kan skjuta, min måltavla har kapitulerat och på fältet där mina "skjutbalar" står är det så himla blåsigt. Jag är redan av med en pil så har nu bara fem kvar - och dem vill jag inte skjuta bort.
 
Häromdagen var jag och hästarna modeller för ett projekt och då fick bågen vara med på ett litet hörn. Det märktes att jag inte skjutit på ett tag, kan jag säga. Kroppen blev helt slut av att hålla den spänd, pilen lydde inte alls och mina dragfingrar tappade känseln för flera dagar framöver. Men det var ganska kul på ett sätt, för det bevisar ju ändå att jag utvecklades helt enormt under tiden då jag var lite mer aktiv!
 
Jag blev i alla fall väldigt sugen på att sätta igång igen, så så snart värmen lagt sig får jag nog försöka hitta en lösning.

Fixa själv ⋙ klädeshängare

 
Jag har alltid gillat att ha något eller några fina klädesplagg hängande utanför garderoben - men mitt sovrum har helt enkelt inte haft någon uppenbar plats för det. Nu bestämde jag mig dock för en liten uppfräschning och när en av mina tavlor fick flytta ut till ett annat rum blev det plötsligt väldigt mycket väggplats över. Perfekt för ett litet arrangemang! Jag har varit på skattjakt på stranden och fick med mig en del drivved hem som jag hade lite planer för, och den här galgen var först ut. Jag älskar hur den är en prydnad i sig själv och samtidigt presenterar den virkade västen på ett subtilt sätt.
 
Du behöver:
⋆ Trägren av något slag - drivved är inte ett måste
⋆ Krok
⋆ Trälack
⋆ Sandpapper
⋆ Hammare och spik eller borrmaskin
⋆ Lim
 
Jag började med att låta grenen torka över natten och gick sedan försiktigt över den med sandpappret för att jämna till ytan och få bort en del smuts. Därefter tog jag en liten pensel och borstade bort det som sandpappret inte kommit åt. När jag tyckte att grenen var ren och fin var det dags att för den lilla utmaningen - att fästa kroken på ett bra sätt. Min gren är stark och härdad men lite porös på sina ställen, vilket gjorde det svårare att få fast kroken. Tilllslut blev det ett borrat hål med en klick lim i som kroken kunde skruvas ner i. Det känns starkt och borde hålla utan problem!
 
Sista steget var att lacka. Jag använde ett matt klarlack som "binder" materialet en aning för att förhindra att bitar faller av och smutsar ner kläderna. Det går ju givetvis att måla grenen istället om man vill det. Några timmar senare var lacket torrt och hängaren var klar att användas. Jag är nöjd, och ser fram emot att jobba vidare med mitt väggarrangemang!
 
Västen kommer från Carlings och halsbandet från Indiska. Den fantastiska fjädern hade mina föräldrar med sig hem från South Dakota i USA. Det är en "safe journey feather" och ska skänka stabilitet, styrka, lycka och vägledning, samt hålla stress och vilseledning borta. Den är helt otroligt fin!

archer ↠ // la lune ☾

 
Min lilla duva fick sällskap för ett par veckor sedan. Detta i form av en tunn halvmåne på revbenen och en pil på underarmen. Den senare har jag varit sugen på en länge tid, medan månen var lite mer impulsiv. Fast ingenting slår väl impulsiviteten som drabbade mig när jag var i Miami. Där tog det bokstavligen sekunder från det att jag bestämt motiv (ja, ens bestämt att jag skulle tatuera mig) tills nålen låg mot huden. Haha. Men det var historien om fågeln, nu var det ju nykomligarna det skulle handla om.
 
Jag har ingen helt spikrak symbolik kopplad till dessa två faktiskt. Pilen handlar väl om att alltid fortsätta framåt, att följa sina drömmar och våga vara den man Är istället för något omvärlden försöker få en att bli. Och månen är på något sätt en hyllning till universum vilket jag finner mer fascinerande för var dag. Vår värld håller så mycket magi och fantastiska ting bara man öppnar ögonen, och det vill jag understryka med denna lilla månskära.
 
För att i förtid besvara frågan som brukar komma så ja, det kändes att tatuera sig men ja, man överlever. Jag är inte särskilt nålrädd och eftersom det knappt kändes alls att tatuera sig bakom örat var jag inte vidare orolig för dessa. Nu är ju alla mina små så det gör ju hela kalaset lite mindre dramatiskt, men det är helt klart en outhärdlig smärta.

All good things are +WILD+ and +FREE+


Juicerensning

Jag har hört talas om så kallade "juicerensningar"/detoxer förut. Men då min mage är av den bråkigare sorten och jag ändå tyckte att jag hittat min grej (fibrer varje dag, lite kolhydrater, inte råa frukter osv) har jag aldrig gett mig på att testa. Förrän nu.
 
I sommar har jag verkligen fått uppleva fördelen med att rensa ur kroppen på skräp. Jag har inte haft magknip en enda dag, ingen svullen mage, den är tyst och beskedlig. Med andra ord raka motsatsen mot hur den brukar uppföra sig. Jag gick ut ganska hårt och tog två dagar utan någon form av fast föda och drack bara juicer gjorda på råa frukter, grönsaker och bär. Jag höll mig förvånandsvärt pigg trots att kaloriintaget var betydligt mindre än vanligt, och då jag hade bestämt mig för att magen inte SKULLE få något fast att arbeta med var det ändå enkelt att härda ut. Observera att jag inte bantade, det var inte viktnedgång jag var ute efter. Däremot tror jag inte riktigt att människan är skapt för att vara konstant mätt, det finns ju till och med teorier om att man bör gå från måltiden fortfarande lätt hungrig. Små portioner ofta tror jag snarare på!
 
Under den senaste månaden har jag baserat min kost på flytande, men har kunnat mixa in fast mat också. Jag fattar inte att jag inte testat detta tidigare! Jag mår så bra! Förutom skillnaderna för magen är jag piggare, har mer energi, känner mig lättare i kroppen och ja, friskare helt enkelt. Jag är fast och kommer definitivt att fortsätta.
 
Här nedan är mina två favoritjuicer just nu. En lite sötare till frukost och en lite "matigare" för lunch eller middag. Jag trodde att jag skulle ha betydligt svårare att dricka grön gegga, men det är faktiskt fullkomligt drickbart. Ganska gott till och med!
 
Vad man kan tänka på för att hålla sig mätt längre är att dricka ordentligt och framförallt innan juicerna, annars finns risken att man dricker dem som vatten. Hemligheten är att dricka långsamt så att magen får en chans att känna mättnad. Sugrör är jättebra!
 
 
Jordgubbsjuice
 
En eller ett par dl jordgubbar
En morot
Saften från en pressad apelsin
 
Jag hackar moroten och mixar den i blendern tillsammans med jordgubbarna. Sedan pressar jag apelsinen, har i det och mixar en gång till. Klart!
 
 
Spenatjuice
 
En eller ett par dl spenat
En banan
Gurka
Saften från en apelsin
 
Här höftar jag med mängden, så det varierar lite från gång till gång. Banan, spenat och gurka mixas först medan jag pressar apelsinen, sedan har jag i saften och mixar en gång till. Viktigt att den blir helt slät!

We are like birds of a feather, we are two hearts joined together. We will be forever as one - my brother under the sun.

 
Återigen är det Lina som tagit dessa bilder på oss. Jag kan inte sluta titta på dem. Är det ens vi, där bakom krigsmålning och fjädrar, i gränslandet mellan solnedgång och månsken?

Kassai strikes again

 
Jag har en svag känsla av att jag inte hade velat möta Kassai på stridsfältet. Men ärligt talat, hur cool får man bli?!

Trying to tame a free spirit is like telling the wind to stop blowing

 

I can see in them an expression of my own restless spirit


Certain things catch your eye, but pursue only those that capture the heart

 
Lina Malmqvist är fotografen till dessa helt magiska bilder.

we must bring our own light to the darkness

 
Det där med att odla och skapa själv är något som växt på mig med åren. Jag menar, visst var det en speciell känsla att plocka smultron ur den egna trädgården som barn, men det var inte sådär väldigt många år sedan mina luncher mest bestod av Felix matlådor. Nu blir jag lite lätt illamående bara av att tänka tanken att fylla kroppen med sånt.
 
Det är ju så himla viktigt, matproduktionen. Tänk så mycket bättre det varit om fler i större utsträckning producerade sin mat och om man samarbetade lokalt istället för att skicka mat över hela jordgloben. En granne som säljer ägg och mjöl, en annan har specialiserat sig på kor, nästa säljer fårull... Det är ju tyvärr en något omöjlig tanke då vi är alldeles för många på planeten för att det ska fungera. Men även om man inte kan göra allt kan man alltid göra något. Välja ekologiskt och närproducerat till exempel, och så finns det ju faktiskt mycket man kan odla hemma även om man inte har en stor gård. Jag har drömmar och planer på att så småningom kunna skapa hela måltider med enbart sådant jag odlat hemma. Det dröjer nog ett tag, men strävan finns där och det är början.
 
Nu spårade jag lite från den ursprungliga tanken från inlägget vilket var att visa upp min goda hemmagjorda flädersaft. Jag har aldrig gjort saft förut, men har svaga minnen från barndomen av att plocka fläder med mormor som hon sedan gjorde himmelsk saft av. Och det var ju faktiskt inte särskilt svårt nu när jag testade, egentligen. Extra bra känns det att flädern kommer från den stora lummiga trädgården på Öland. Så på ett sätt kan man ju faktiskt säga att den är hemmaodlad.
 
Ingredienser
30 stora eller 50 små fläderklasar
3 citroner
2 kg socker
50 g citronsyra
1½ vatten
 
Gör så här
Lägg blommorna i en stor bunke. Skär två av citronerna i skivor och riv skalet på den tredje och lägg detta på blommorna. Koka upp vattnet och blanda i socker samt citronsyra. Häll lagen över blommorna och täck över bunken. Detta ska stå svalt i ca 3 dagar och röras om varje dag. Sila sedan saften genom silduk och häll upp på flaskor. Njut!

Pocahontas

 
Destiny calls to each of us.
 
And there is a world behind the world where we are all connected.
- all part of a great and moving plan.
 
Magic is everywhere around us.
We just have to look.
 
Look.
 
Look closely.
 

It's not the length of life, but the depth

 
De sista bilderna från vår ljuvliga midsommarhelg på Öland.

Be happy

Välkommen Juli.